Heeft u, uw partner, of een familielid een inreisverbod opgelegd gekregen? Dan is het belangrijk te weten dat hiertegen in beroep kan worden gegaan. Mr. Esther Schoneveld uit Haarlem staat klaar om advies te geven en bij te staan in deze complexe situaties.
Inreisverbod
Voor mensen van buiten de EU kan in bepaalde gevallen een inreisverbod worden opgelegd. Dit verbod geldt voor het gehele grondgebied van de EU en betekent dat men gedurende een bepaalde periode de EU niet mag betreden. Dit is een ingrijpende maatregel, en deskundige begeleiding is dan ook essentieel.
Duur van het inreisverbod
Een inreisverbod kan worden opgelegd als eerder niet aan een vertrektermijn is voldaan. Dit kan resulteren in een verbod van een of twee jaar. Er zijn echter mogelijkheden om een dergelijk verbod op te heffen, bijvoorbeeld door vanuit het land van herkomst een aanvraag in te dienen voor een reguliere verblijfsvergunning en te voldoen aan de voorwaarden.
In sommige gevallen kan een inreisverbod langer duren, zoals drie, vijf, tien of zelfs twintig jaar. De duur hangt af van de vraag hoe vaak een terugkeerbesluit en vertrektermijn zijn gegeven en of er sprake is van strafrechtelijke antecedenten. Bij een verbod van tien of twintig jaar gaat het vaak om zware misdrijven of een gevaar voor de nationale veiligheid.
Bijzondere omstandigheden
Zelfs als er een inreisverbod is opgelegd, moet de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) goed naar de persoonlijke situatie van de betrokkene kijken. Er kunnen humanitaire redenen zijn om geen inreisverbod op te leggen. Bijvoorbeeld als er een partner of kinderen in Nederland of elders in de EU zijn. In dergelijke gevallen moet het gezinsleven worden beschermd. Ook als iemand al lange tijd in Nederland woont, zelfs als dat illegaal is, moet de IND hier rekening mee houden. Daarnaast kunnen medische redenen een rol spelen in de afwegingen.
Strafbaar
Wanneer iemand ondanks een inreisverbod of ongewenstverklaring toch in de EU blijft, is dit strafbaar. Dit kan ernstige gevolgen hebben, maar er zijn juridische stappen die ondernomen kunnen worden om te helpen.
Beroep inreisverbod en SVK Advocatuur Haarlem
Een inreisverbod of ongewenstverklaring kan worden aangevochten bij de rechtbank. Wilt u weten wat mr. Esther Schoneveld voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact op.